Rusland heeft een speciale maatregel in werking gesteld, waardoor er bijna twee keer zoveel inkomsten uit olie en gas de staatskas instromen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen later deze maand.

In februari kon de Russische overheid rekenen op ruim 945 miljard roebel (bijna 10 miljard euro) aan olie- en gasinkomsten, zo blijkt uit gegevens die het Russische ministerie van Financiën deze week publiceerde. In februari 2023 was dat nog 521 miljard roebel.

Dat betekent dat de inkomsten voor de Russische staat uit olie en gas met meer dan 80 procent zijn gestegen in vergelijking met vorig jaar.

Die hoge opbrengsten zijn opvallend, omdat Rusland nog steeds te maken heeft met uitgebreide westerse sancties vanwege de oorlog tegen Oekraïne die onlangs zijn derde jaar is ingegaan.

Hoe kan Rusland nog steeds zoveel geld verdienen aan olie?

De extra inkomsten in de maand februari voor de Russische staatskas kwamen door hogere belastingen voor olieproducenten in eigen land.

Rusland had al een mechanisme opgezet om energieproducenten meer belasting te laten betalen, maar dat was nog niet in werking gesteld. Het Kremlin heeft het zogeheten prijsbodemmechanisme in januari geactiveerd en ontving in februari voor het eerst de hogere belastinginkomsten als gevolg van de extra heffing.

De beslissing van de Russische regering om de extra belastingheffing te activeren kwam nadat de prijzen van Russische ruwe olie fors waren gedaald vanwege strengere westerse sancties.

Rusland is een belangrijke speler op de wereldwijde energiemarkt en haalt een derde van zijn staatsinkomsten uit olie en gas. De Europese Unie was vóór de oorlog in Oekraïne verreweg de grootste klant van Rusland, maar heeft zich de afgelopen twee jaar steeds minder afhankelijk gemaakt van Russische olie en gas om de oorlogskas van het Kremlin niet te spekken.

Ook een door de G7-landen ingesteld prijsplafond van 60 dollar per vat voor de internationale verkoop van Russische olie heeft gezorgd voor een beperking van de inkomsten van het Kremlin.

De beperkingen van de G7-landen gelden echter niet als er Russische olieproducten worden gekocht zonder gebruik te maken van westerse verzekeringen en transport. Dat is de reden dat Rusland zich oostwaarts heeft gericht met India en China als grote klanten.

Rusland is er ook in geslaagd het prijsplafond en sancties te omzeilen met een enorme vloot van "schaduwtankers" en door gebruik te maken van tussenpersonen om olie "wit te wassen".

Presidentsverkiezingen Rusland in aantocht

Het westen is de handelsbeperkingen tegen Rusland aan het opvoeren om het Kremlin te dwingen te stoppen met de oorlog tegen Oekraïne. Zo leggen de VS en de EU omstreden secundaire sancties op aan bedrijven buiten hun eigen rechtsgebied om naleving af te dwingen.

Die stappen zorgen ervoor dat Rusland op z'n tenen moet lopen. Zo gaf Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov onlangs toe dat er in februari problemen waren met Chinese banktransacties.

De Russische olie-inkomsten financieren niet alleen de oorlog in Oekraïne. Het geld gaat ook naar sociale projecten die Poetin de Russische bevolking heeft beloofd in aanloop naar de verkiezingen later deze maand.

De Russische presidentsverkiezingen duren drie dagen en vinden plaats van 15 tot en met 17 maart. De verwachting is dat Poetin die gaat winnen.

LEES OOK: Poetin handhaaft zijn macht door tegenstanders meedogenloos uit te schakelen – volgens sommige experts duidt dat op gebrek aan gezag